Gode råd

Derfor er fargetemperatur like viktig som lysstyrke

0

Det er mange som husker gamle dagers kompakte lysrør med gru, selv om de kunne lyse opp et rom så var det belysning med en kald og nesten blåaktig effekt. Det passet greit på noen plasser, men ga ikke direkte et veldig hjemmekoselig lys. Opprinnelig ga LED-lys heller ikke veldig naturlig fargetemperatur, men det har skjedd svært mye.

Fargetemperatur i kelvin og lysstyrke i lumen

I gamle dager måtte man egentlig bare forholde seg til antall watt når man kjøpte en lyspære. En standard glødepære var omtrent 60 W, med andre glødepærer opptil omtrent 120 W. I og med at LED-pærer ikke bruker like mye strøm som standard glødepærer og sparepærer, så er det heller nødvendig å forholde seg til antall såkalte lumen når man vurderer lysstyrke. For å sammenligne med gamle dagers watt-angivelser kan man gange opp antall watt med mellom 10 og 12 for å få antall lumen. Det betyr igjen at en LED belysning med lysstyrke omtrent 800 lumen vil tilsvare en 60 W glødepære. Det kan være lurt å ha det i bakhodet når man sammenligner LED-pærer på lampedirekte.no/led-lys, da unngår man bomkjøp.

Som om det ikke var nok med lysstyrke i lumen, så må man nå også forholde seg til fargetemperatur i kelvin. Det handler da om det som ofte kalles for varm og kald fargetemperatur, på en skala fra omtrent 2000K til 6000 K. Stearinlys befinner seg rundt 2000 K, samtidig som glødepærer produserer lys med fargetemperatur 2700 K – 3300 K. Lysstoffrør befinner seg i et enda høyere spekter, helt opptil 7000 K. Med tanke på at dagslys har en fargetemperatur på mellom 5500 og 6000 K så er det ikke så rart at lysstoffrør kan oppfattes som unaturlige.

I dag finnes det LED-lys med både lysstyrke og fargetemperatur som matcher gamle dagers glødepærer. Det gjør det mulig å benytte LED i alle rom i boligen.

Gjør livet lettere

Previous article

Trenger du nye bildeler?

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Gode råd