Gode råd

Derfor er kjøleskap og frysere egentlig ganske strømgjerrige

0

Det er mange som er opptatt av å spare strøm, og det kan være bra for både lommeboken og miljøet. Strøm er en svært fleksibel energiform, som enkelt kan gjøres om til alt fra bevegelse i en elbil til bilder på en skjerm. Da er det egentlig sløseri at vi bruker strøm på til eksempel oppvarming. Sammenlignet med oppvarming forbruker heldigvis kjøleskapene i norske hjem minimale mengder energi.

Nye kjøleskap bruker lite strøm

Når det gjelder kjøleskap er kanskje ikke den teknologiske utviklingen like dramatisk som på enkelte andre områder, men det skjer likevel hele tiden inkrementelle forbedringer. Spesielt hvis du vurderer et nytt kjøleskap, les mer her for et lite innblikk i hva som finnes på markedet, er det lurt å huske på energieffektivitet.

Moderne kjøleskap har energiforbruk som er så lavt som rundt 100 kWh per år, noen til og med under 100 kWh. Det er ikke alltid så lett å ha et forhold til kWh, men for eksempel er det ikke uvanlig med mellom 20 000 og 30 000 kWh i samlet årlig strømforbruk i en enebolig. En annen måte å sammenligne på er å se på batterikapasiteten til en elbil – som kan være opp mot 75 kWh og mer enn det. Å drive et kjøleskap et helt år tilsvarer altså en eneste lading av elbilen.

Det er fortsatt litt å spare på riktig bruk

Kjøleskapet er altså ikke en stor strømtyv, og det er ikke nødvendig å følge veldig nøye med på det. Samtidig er det ikke feil å for eksempel passe på å avrime fryserdelen og passe på at baksiden av kjøleskapet ikke er dekket til med støv. Dessuten bruker både kjøleskap og frysere selvfølgelig mer energi når mat skal kjøles eller fryses ned, det lønner seg for eksempel å vente litt med å sette varme matrester inn i kjøleskapet.

Er høyteknologisk trening best – eller bør man bare føle seg frem?

Previous article

Campingvogn eller bobil kan være et rimelig alternativ til hytte

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Gode råd